EKOTOI и сдружение 5kmrun организираха Urgent Run в Бургас за втора поредна година

Тематичното бягане Urgent Run по повод Световния ден на тоалетната се състоя за втори път в Бургас тази събота (17 ноември).

Въпреки ниските температури, над 100 души се включиха в Urgent Run Burgas 2018 с дистанция 5 км, част от регулярните съботни бягания на 5kmrun. Те демонстрираха символично своята съпричастност към Деня на тоалетната и с участието си в традиционната снимка „Голямото клякане“. Тя води своето начало от 2009 г. Тогава на различни места по света са били фотографирани хиляди хора, които са клекнали за една минута, за да акцентират върху нуждата от осигуряване на адекватни санитарни условия.

Всички участници в бягането получиха спортна тениска, памучна раничка и бъф за спомен от събитието. EKOTOI осигури и предметни награди за десетима финалисти, които бяха изтеглени на случаен принцип чрез томбола. И тази година фирмата се погрижи за осигуряването на необходимите санитарни удобства, като предостави мобилни тоалетни кабини и мивки.

Urgent Run или „Спешното бягане“ е събитие, инициирано от Световната Тоалетна Организация с цел привличане на общественото внимание към проблемите, свързани с глобалната санитарна криза.

Днес (19 ноември), когато официално отбелязваме Световния ден на тоалетната, бихме желали да споделим някои от основните факти, свързани с липсата на санитарни условия по света:

  • 4,5 млрд. хора по света нямат достъп до адекватни санитарни условия
  • 892 млн. хора все още ходят по нужда на открито
  • В световен мащаб 80% от отпадните води се стичат обратно в природата без да бъдат пречистени или повторно използвани

Неслучайно темата на Световния ден на тоалетната през 2018 г. е „Повикът на природата“, тъй като милиарди хора нямат тоалетни и не могат да отговорят подобаващо на естествения призив на своите физиологични нужди. Природата зове и ние трябва да я чуем, трябва да не забравяме, че ако тоалетната за нас е даденост, то тя е лукс за милиарди хора по света.

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес