Изображение, на което се вижда знак с индикация за мъжка и дамска тоалетна.

Отбелязваме Световния ден на тоалетната

Използваме ги всеки ден – у дома, на училище, на работа, в ресторанта или в мола, но почти не говорим за тях. 19 ноември е ден, в който да насочим вниманието си към темата табу, свързана с тоалетните, към темата, която провокира хиляди въпроси.

Защо една трета от света все още няма достъп до нормални санитарни условия? Защо 1 милиард хора все още облекчават своите нужди на открито? Защо всеки ден умират средно 1,400 деца от диария, причинена от липсата на вода и безопасна тоалетна?

Това са само част от стряскащите факти, с които ни запознават кампаниите, организирани около Световния ден на тоалетната. След основаването на Световната тоалетна организация през 2001 г. и последвалото отбелязване на Деня на тоалетната всяка година на 19 ноември, миналата година ООН официално призна този ден за Световен ден на тоалетната.

През 2014 г. основната тема е свързана с равенството и достойнството, които са пряко засегнати от липсата на санитарно-хигиенни условия. Акцент е поставен и върху случаите, когато жените и момичетата са принудени да търсят подходящо място на открито, за да отидат до тоалетна, рискувайки да бъдат засрамени, тормозени и дори нападнати. Кампаниите по повод Световния ден на тоалетната целят както да насочат общественото внимание към редицата проблеми, произлизащи от нарушаването на човешкото право на вода и тоалетна, така и да провокират действия от страна на институции и организации, които да се изправят срещу глобалната санитарна криза.

Проблемът с липсата на тоалетни е в световен мащаб, но често дори и съществуващите вече санитарни възли остават неизползвани, защото са зле поддържани или са неприспособени за някои групи хора. Така например част от обществените тоалетни не са пригодени за хора в неравностойно положение, за възрастни хора или за майки с детски колички.

Важно е повече хора да разберат, че думата тоалетна не е срамна. Санитарно-хигиенните условия са от изключително значение за околната среда, глобалната икономика и личностното развитие. Достъпът до тоалетна е предпоставка за здраве, образование, благополучие, равенство и достойнство.

Фактите

 •      От 1990 г. насам близо 2 милиарда хора по света са получили достъп до тоалетна.
 •      Отново от 1990 г. насам броят на хората, облекчаващи своите нужди на открито е намалял с 271 милиона.

Но все още:

 •      2,5 милиарда хора по света нямат достъп до тоалетна.
 •      1 милиард хора от 22 страни все още облекчават своите нужди на открито.
 •      9 от 10 човека, които ходят до тоалетна на открито, живеят в провинцията.
 •      67% от провинциалните домове в Индия все още нямат тоалетна, а на глава от населението има повече мобилни телефони отколкото тоалетни.
 •      Диарията, причинена от липсата на санитарно-хигиенни условия, е втората водеща причина за смъртността на деца под 5-годишна възраст.
 •      Подобряването на хигиената се оказва решаваща за предпазване от диария. Изчислено е, че случаите на разболели се могат да се намалят с една трета, ако бъдат осигурени нормални санитарно-хигиенни условия. Проучване сочи, че измиването на ръцете със сапун може да намали заболеваемостта от диария с над 40%.
 •      Всяка година се раждат около 60 милиона деца в домове без достъп до тоалетна.
 •      Половината от болничните легла в развиващите се страни са заети от пациенти, страдащи от болести, свързани с липсата на чиста вода и нормални санитарно-хигиенни условия.
 •      Липсата на тоалетни, включително и факта, че 1 милиард хора са принудени да ходят до тоалетна на открито, струва на най-бедните страни $260 милиарда на година.
 •      Организацията WaterAid организира първия по рода си комедиен фестивал с името Световният ден на тоалетната: Това не е шега! (World Toilet Day: It’s not a joke! comedy festival), който ще се проведе в бивши обществени тоалетни из Лондон.
 •      Достъпът до тоалетна е решаващ за личностното развитие.

     Знаете ли, че?

     19 ноември в цифри

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес