Защо Световният ден на тоалетната е толкова важен?

Почти всеки човек мечтае за нов дом, нова кола или пък нов телевизор, но колко от нас някога са искали да си купят тоалетна? Обикновено тя не попада в списъка с желанията, защото за нас тоалетната е даденост, но не и за 2,5 милиарда души по света.

Липсата на нормални санитарно-хигиенни условия са причина за смъртта на много повече хора отколкото на починалите вследствие на ХИВ, малария и туберкулоза взети заедно. 1,1 милиард е броят на хората, които са принудени да облекчават своите нужди на открито. Това води до замърсяване на водата, а от там и до десетки  болести и зарази, една от които е диарията, виновна за смъртта на над 800,000 деца под 5-годишна възраст.

Тези катастрофални и стряскащи данни са накарали сингапурския бизнесмен Джак Сим да основе Световната тоалетна организация през 2001 г. Само година по-късно е честването на първия Световен ден на тоалетната (19 ноември), който бе официално признат от ООН за такъв едва на 24 юли тази година.

До момента в една календарна година 119 дни са обявени за международни празници, които целят да насочат вниманието на хората към важни теми, засягащи целия свят. Световният ден на тоалетна се чества именно, за да ни накара да се замислим

КОЛКО Е ЦЕННА ТОАЛЕТНАТА?

Тя е претърпяла дълга еволюция, за да достигне до вида, в който я познаваме днес. Докато близо 1/3 от хората нямат достъп до тоалетна, в Западния свят тя се среща в най-различни форми (вижте снимките по-долу), а вече и с много допълнителни екстри. Например с натискането само на едно копче иновативните електронни тоалетни чинии и седалки могат да се използват като масажор, биде или интимен сешоар. Някои от тоалетните дори предлагат затопляне на седалката.  (За повече интересни и любопитни факти около мястото, в което прекарваме средно по 3 години от живота си, вижте: Знаете ли,че? ).

Безспорно тоалетните са част от ежедневието ни. Също както не можем да си представим живота без храна и вода, то той ни се струва невъзможен и без тоалетна. Не си даваме сметка за късмета, който имаме…късмет, който близо 30% от световното население няма. Предизвикателството свързано с липсата на нормални санитарни условия е в основата на решението на ООН от лятото на 2010г., когато достъпът  до санитарни съоръжения е обявен за човешко право.

Според данни на Световната организация, всички войни през ХХ век са отнели много по-малко човешки животи отколкото липсата на канализация и водоснабдяване. За съжаление на много места все още е невъзможно прокарването им, затова и единственото решение за момента е поставянето на мобилни тоалетни.

За места като Субсахарска Африка и Южна Азия, където процентът на хора без достъп до тоалетна е най-висок, мобилните тоалетни биха били от първа необходимост. Те са удобни, защото не изискват връзка с канализация, а танкът под седалката събира всички отпадъци, които се разграждат от познатия ни син препарат. Благодарение на него рискът от разпространяване на болести и зарази е елиминиран, следователно хиляди животи биха били спасени.

Световният ден на тоалетната е важен ден в нашия календар, защото насочва вниманието ни към сериозни глобални проблеми – липсата на чиста вода и нормални санитарно-хигиенни условия, които водят след себе си болести и зарази, причиняващи смъртта на хиляди хора по света, замърсяват околната среда и не на последно място лишават хората от достойнство и равенство.

Честит Световен ден на тоалетната от екипа на EKOTOI! Нека заедно превърнем света в място, в което всеки човек има своите права, част от които е и достъпът до нормални санитарни условия.

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес