Екотой отбелязва Световния ден на тоалетната през 2015 г., който се състои на 19-ти ноември.

19 ноември – Световен ден на тоалетната

Какво бихте направили, ако нямате достъп до чиста тоалетна?

Знаете ли, че 2,4 млрд. души не разполагат с този лукс. Шокиращите статистики сочат, че през 2015 г. една трета от световното население няма елементарни санитарно-хигиенни условия, като 964 млн. души са принудени да облекчават своите нужди в полята, реките и на други обществени места, което води до замърсявания и разпространение на болести и зарази.

Тази година Световният ден на тоалетната поставя акцент върху взаимовръзката между хигиената и храненето. Вниманието ни е насочено към жизненоважното значение на тоалетните за подобряване на храненето и здравето на страдащите от липсата на санитарни условия. Сред основните предпоставки за недохранването са именно липсата на чиста вода, както и на елементарна хигиена.

Според данни на ООН 946 млрд. души облекчават своите нужди на открито. Това води до бързото разпространение на болести и зарази, като диария и белодробни заболявания. Световната здравна организация съобщава, че приблизително 50% от случаите на недохранване са свързани с болести като диария и чревни инфекции в резултат от липсата на санитарно-хигиенни условия.

Децата, страдащи от диария, ядат по-малко и усвояват по-малко от полезните вещества на храната, която приемат. Недохранването на свой ред ги прави по-податливи на стомашно-чревни разстройства. В този порочен кръг липсата на тоалетна и последиците от неосигуряването на санитарно-хигиенни условия се оказват фатални за здравето и развитието на децата. Приблизително половината от случаите на детска смъртност са свързани с недохранване и непълноценно усвояване на хранителните вещества.

Липсата на хигиена се свързва още и със спирането на растежа (височината и теглото са по-ниски от средните за възрастта), което води до необратими физически увреждания. Само през изминалата година (2014) са били засегнати 159 мил. деца, от които 50 мил. са били под 5-годишна възраст.

Сериозни последици има и за младите майки. Жените, които се хранят добре, са подложени на по-малък риск по време на бременността и раждането и съответно дават живот на здрави деца. По настоящем най-малко 20% от всички смъртни случаи на родилки са при жените, страдащи от недохранване и анемия.

Подобряването на санитарно-хигиенните условия играе ключова роля за пълноценното хранене на жените и децата. Те ще са по-защитени от заболявания и недохранване, ще имат възможността да реализират пълния си потенциал и да живеят по-целесъобразно.

Мобилната санитарна техника (еко тоалетни, мобилни писоари и мивки, санитарни WC и душ контейнери) е от жизненоважно значение за решаването на този глобален проблем, като в дадени райони е единственото средство за осигуряването на санитарно-хигиенните условия. EKOTOI разполага с всичко необходимо, за да предостави мобилно санитарно оборудване на труднодостъпни места, както и да реагира при извънредни ситуации.

ФАКТИ                                                     

  •      От 1990 г., 2,1 млрд. души са подобрили санитарно-хигиенните си условия, а 2,6 млрд. са получили достъп до питейни източници
  •      2,4 млрд. души, или около 1/3 от глобалното население, все още не разполагат с тоалетна
  •      946 мил. души, или 1 на всеки 7 по света, са принудени да облекчават своите нужди на открито
  •      50% от всички случаи на недохранване са свързани с повтарящи се стомашно-чревни разстройства, предизвикани от липсата на вода, тоалетна и елементарна хигиена
  •      Приблизително половината от случаите на детска смъртност са предизвикани от недохранване
  •      Почти 1000 деца умират всеки ден вследствие на диария, причинена от липсата на вода, тоалетна и хигиена
  •      Необходимо е да удвоим усилията си, за да може до 2030 г. да няма хора, които да облекчават нуждите си на открито 

Отбелязваме Световния ден на тоалетната

19 ноември в цифри - Световният ден на тоалетната

Кажете „Благодаря на тоалетната!“ с тоалетната Лоуи

Знаете ли, че?

Защо Световният ден на тоалетната е толкова важен?

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес