На Димитровден и Деня на строителя: Любопитни факти за строителството

 1. Строителната индустрия е най-големият работодател в световен мащаб, като се предвижда ръст от 70% до 2025 г.
 2. Около 20 000 работници са участвали в строежа на популярния мавзолей в град Агра, Индия – Тадж Махал, който привлича милиони посетители всяка година.
 3. Високите сгради се нуждаят от бързи асансьори, което е довело до скорошна разработка на асансьор, който може да измине до, а понякога и над 1000 метра за минута.
 4. Броят на хората, загубили живота си по време на изграждането на Голдън Гейт Бридж, отделящ Санфранциския залив от Тихия океан, е „само“ 11. Основно правило при строежа на мостове през 30те години на миналия век било даването на една жертва за всеки $1 млн. инвестиция. Голдън Гейт Бридж е построен за $35 млн., което прави черната статистика впечатляваща за времето си. Това е така, защото именно тогава са се наложили нови правила и стандарти за сигурност и по-добри условия на труд. Отговорникът за цялостния дизайн и конструкция на забележителния мост - Джоузеф Строус е поставил сигурността на работниците като приоритет. Така този строителен проект е първият в Америка, при който е било задължително работниците да носят каски, а $130,000 са били похарчени за предпазни мрежи.
 5. В периода между 2011 и 2013 г. Китай е използвала повече цимент отколкото САЩ за целия ХХ век. Точното количество възлиза на 6.6 гигатона (6.6. млрд. тона) цимент. За да добиете представа колко е това количество: равнява се на построяването на паркинг, който покрива целия остров Хаваи. Една от причините за това е, че Китай се урбанизира много повече от САЩ. Над 20 милиона китайци се преместват в градовете всяка година. Това е повече отколкото са живеещите в Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго взети заедно.
 6. Междущатската магистрална система (The Interstate Highway System of the United States) е най-скъпият строителен проект до момента, възлизащ на $459 млрд. С дължина близо 76 000 км, изграждането ѝ отнема 35 години, като се модернизира и до днес. За сравнение, Международната космическа станция е струвала $150 млрд.
 7. Според проучване на британската строително-консултантска компания Turner & Townsend Ню Йорк е най-скъпият град, в който може да се строи. Средно застрояването на кв.м. през 2017 възлиза на $3806.92. 
 8. Най-голямата по обем сграда в света е заводът на Boeing, намиращ се близо до градчето Евърет, щата Вашингтон. Подовата му площ е 398 000 кв.м., а обемът му възлиза на над 13 млн. куб.м.
 9. Бурж Халифа е с обща височина 828 м и е най-високата конструкция, която е строена някога. Намира се в Дубай, Обединените арабски емирства и е най-високият небостъргач. Строителството му започва на 21 септември 2004 г., а сградата е официално открита на 4 януари 2010 г.
 10. Онлайн платформата HomeAdvisor е направила калкулацията, че построяването на Хеопсовата пирамида, известна още като Великата или Голямата пирамида в Гиза, днес би струвало $878,250,000.
 11. И още за Великата пирамида в Гиза: основата ѝ е с големина достатъчна да покрие 10 футболни игрища. Според гръцкия историк Херодот за построяването ѝ са били необходими 20 години и трудът на 400 000 мъже.
 12. Използвани са 10 млн. тухли за строежа на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.
 13. И още: Емпайър Стейт Билдинг е първата сграда в света с над 100 етажа, като в периода между 1931 и 1972 г. е била най-високата сграда.  
 14. Датиращ от Древен Египет, бетонът е най-използваният в строителството материал.
 15. С нарастването на броя на строителните обекти, необходимостта от мобилна санитарна техника също се увеличава. EKOTOI е доказан партньор на стотици строителни компании в страната и вече 17 години се грижи за осигуряването на необходимите санитарно-хигиенни условия на строителната площадка.

На Димитровден и Деня на строителя EKOTOI честити празника на всички именици и ангажирани в сферата на строителството. Бъдете живи и здрави, успешни и благословени!

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес