Световен ден за миене на ръцете 2018 – „Чисти ръце – рецепта за здраве“

Всяка година на 15 октомври отбелязваме Световния ден за миене на ръцете.

През 2017 г. на този ден над 500 млн. хора по света са се включили в различни инициативи, популяризаращи миенето на ръцете със сапун, като елементарно, но спасяващо животи действие. Световният ден за миене на ръцете е основан през 2008 г., за да помогне за информирането на повече хора за значимостта на миенето на ръцете със сапун.

Ръцете са главните преносители на микроби, причиняващи стомашни и дихателни инфекции. Миенето на ръцете преди хранене и след използване на тоалетна е от изключително важно значение за предотвратяване на разпространяването на зарази. Измиването на ръцете със сапун намалява случаите на стомашни вируси наполовина и на дихателните инфекции с 25% при децата под 5-годишна възраст.  

През 2018 г. основната тема на Световния ден за миене на ръцете е „Чисти ръце – рецепта за здраве“. Тя акцентира върху връзката между миенето на ръцете и храната. Миенето на ръцете играе важна роля за запазване на храната чиста, за предотвратяване на заболявания и помага за израстването на здрави и силни деца. Въпреки това, голям брой хора все още не разполагат с елементарни санитарни условия и нямат възможност да мият ръцете си редовно.

Най-важните моменти, свързани с миенето на ръцете и храната, са преди приготвяне на храната, преди ядене и преди хранене на някого, включително кърмене. Замърсяването на храната може да доведе до заболявания и епидемии, много от които са особено опасни за подрастващите и хората със слаба имунна система.

EKOTOI вече близо 20 години се грижи за осигуряването на необходимите санитарни условия на местата, където те липсват. В продуктовия каталог на фирмата присъстват и различни видове мобилни мивки, оборудвани с течен сапун и хартиени кърпи за ръце. Мобилните мивки дават възможност да измиете ръцете си дори и на места, където санитарните удобства липсват.

Рецептите за здраве са много и най-различни, но миенето на ръцете със сапун е гарантиран начин за предотвратяване на разпространението на болести и зарази, затова е важно всеки един човек по света да има възможност да мие ръцете си редовно. Чистите ръце са синоним на здраве!

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес