„Превърнете миенето на ръцете в навик“

Това е темата на тазгодишния Световен ден за миене на ръцете, който отбелязваме днес.

Навиците са повтарящи се действия, които извършваме в ежедневието си без да се замисляме. Те се придобиват именно чрез повторение и е нужен повече от един ден, за да се вкоренят в рутината на човек.

Деветият Световен ден за миене на ръцете има за цел да послужи като катализатор за създаването на добри хигиенни навици. През 2015 г. в деня, посветен на миенето на ръцете, се включиха над 50 страни. Отново през изминалата година Световната здравна организация и УНИЦЕФ публикуваха проучване за наличието на вода и санитарно-хигиенни условия в 66 000 здравни заведения в 54 страни. То сочи, че в 35% от тях не е имало сапун и вода за измиване.

Невъзможността човек да измие ръцете си увеличава значително риска от инфекциозни болести, които на свой ред могат да доведат до недохранване. Всяка година недохранването е основната причина за 45% от детската смъртност. Черната годишна статистика продължава с 1.7 мил. деца, които не доживяват до петия си рожден ден заради заболявания като диария и пневмония. Миенето на ръцете е сред най-ефикасните и евтини начини за превенция на подобни инфекциозни заболявания. Този лесен навик може да спаси човешки животи, като намали смъртността от диария наполовина, а тази от дихателни заболявания с почти една четвърт.

Защо е важно миенето на ръцете да бъде навик на всеки човек?  

Здраве

Миенето на ръцете със сапун подобрява здравето и е животоспасяващо, защото ни предпазва от заразни инфекции.

Хранене

Доброто хранене не се изразява само в приемането на здравословна храна. Важно за пълноценното хранене е до каква степен човек усвоява хранителните вещества, а микробите и микроорганизмите, които могат да попаднат в организма ни от ръцете, влияят на усвояването на храната.

Икономическо влияние

Миенето на ръцете е една от най-ефективните инвестиции в общественото здравеопазване.

Образование

Миенето на ръцете намалява отсъствията на учениците поради заболявания и е задължителна здравно-хигиенна норма за всяко едно учебно заведение.

Справедливост

Санитарно-хигиенните условия по света варират, което води до несправедливост спрямо хората, които не разполагат с необходимите условия, за да бъдат здрави и да живеят достойно.

EKOTOI вече 15 години се грижи за необходимите санитарно-хигиенни условия на хиляди хора, като осигурява мобилна санитарна техника под наем. За местата без канализационна връзка могат да бъде предоставени мобилни тоалетни кабини, преносими мивки и писоари и друго мобилно оборудване.

Важно е да осъзнаем, че 15 октомври не е поредният Световен ден, посветен на дадена кауза, а цели да насочи общественото внимание към създаването на полезни навици, какъвто е миенето на ръцете със сапун. 

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес