Как да си направите алтернативни продукти за по-устойчив дом

Животът без пластмаса е по-устойчив, както и възнаграждаващ, особено когато включите решения, които сте произвели с двете си ръце. Plastic Free July насърчава всички да намерят креативни начини да намалят употребата на пластмаса. Като част от нашата кампания „Зелен Четвъртък“, през втората седмица на юли ви представяме няколко идеи за алтернативни продукти, които може да си направите сами.

Домашни почистващи продукти:

  • Универсален почистващ препарат: Смесете равни части вода и бял оцет в спрей бутилка. Добавете няколко капки от любимото си етерично масло за приятен аромат. Този почистващ препарат е перфектен за плотове, прозорци и други повърхности.
  • Почистващ препарат за стъкла: Комбинирайте 1 чаша вода, 1 чаша спирт и 1 супена лъжица бял оцет. Съхранявайте в спрей бутилка и използвайте за огледала и прозорци за безупречното им почистване.

Чанти за многократна употреба:

  • Необходими материали: Плат по избор, ножици, шевна машина или игла и конец.
  • Изберете размер и дизайн: Определете размера на торбата, като помислите какво обикновено купувате. Чантата може да бъде толкова голяма или малка, колкото желаете. Също така може да добавите допълнителни джобове или закопчалки за удобство.
  • Изрежете плата: Изрежете две парчета плат с избраните размери. Ако искате дъното на торбата да е по-широко, добавете допълнителни см на дължината, която може да бъде сгъната навътре.
  • Шиене на страничните шевове: Поставете двата парчета плат едно върху друго с лицата навътре. Шийте страничните шевове и долната част, като оставите горната част отворена.
  • Създаване на дъно: За да създадете дъно на торбата, сгънете всеки ъгъл на дъното и шийте през сгънатата част, за да създадете триъгълник. Това ще добави обем на торбата.
  • Подготовка на дръжки: Изрежете две ивици от същия или контрастиращ плат за дръжките. Дължината и ширината на дръжките може да варира според предпочитанията ви. Шийте ивиците по дължината, а след това ги пришийте към вътрешната страна на торбата.
  • Финализиране: Обърнете торбата с лицевата страна. Може да подсилите дръжките, като пришиете повече пъти по местата, където се захващат към торбата.
  • Персонализиране: Добавете уникални детайли като бродерии, апликации, шарки или даже щампи, за да персонализирате новата си чанта. 

С тези стъпки можете лесно да си направите персонализирана торбичка за многократна употреба, която не само ще бъде уникална, но и ще помогне за намаляване на найлоновите торбички.

Восъчни опаковки:

  • Необходими материали: Пчелен восък на гранули, памучен плат, пергаментова хартия, тава за печене и ютия.
  • Инструкции: Изрежете плата до желаните размери. Поръсете равномерно пчелен восък на гранули върху плата. Поставете го между два листа пергаментова хартия върху тавата за печене и използвайте ютията, докато восъкът се разтопи. Оставете да изстине и опаковките ви са готови за употреба.
  • Предимства: Восъчните опаковки са екологична алтернатива на традиционните пластмасови и алуминиеви опаковки, предназначени за съхранение на храна. Могат да се употребяват многократно, антибактериални и биоразградими са, което ги прави идеален избор за намаляване на ежедневните отпадъци. Те помагат за запазване свежестта на храните по-дълго, благодарение на своите дишащи и антибактериални свойства, предлагайки едновременно удобство и лесно почистване.

Създавайки свои собствени алтернативни продукти на пластмасовите, не само намалявате отпадъците, но и добавяте личен нюанс към устойчивия си начин на живот. Опитайте тези идеи и споделете творенията си с нас. Нека взаимно се вдъхновяваме за по-устойчив живот! 

Вижте още:

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес