Отбелязваме Международния ден без найлонови торбички

На 3-ти юли светът отбелязва Международния ден без найлонови торбички – глобална инициатива, насочена към повишаване на осведомеността за вредите от полиетиленовите торбички за еднократна употреба и насърчаване на устойчиви алтернативи.

Ден преди да споделим полезни съвети как да намалим пластмасата за еднократна употреба в ежедневието си, част от кампанията „Зелен Четвъртък“, ви представяме някои не толкова приятни, но реални факти за найлоновите торбички.

  • Масово производство: Всяка година се произвеждат около 1 трилион найлонови торбички, като повечето от тях се използват само веднъж.
  • Замърсяване на околната среда: Жизненият цикъл на найлоновите торбички често завършва в океаните, където те причиняват вреди на морските обитатели и замърсяват водите.
  • Разграждане: За пълното разграждане на една найлонова торбичка в природата може да са необходими до 1000 години.
  • Енергийни ресурси: Производството на найлонови торбички изисква значително количество енергийни ресурси, включително нефт и природен газ.

Какво може да направите, за да намалите употребата на найлонови торбички?

  • Използвайте чанти от плат: Заменете найлоновите торбички с платнени чанти за пазаруване. Те са по-здрави, могат да се използват многократно и лесно се перат.
  • Носете собствени торби: Винаги носете със себе си една или две платнени торби, за да сте подготвени, когато отидете да пазарувате.
  • Подкрепяйте местни инициативи: Присъединете се към местни кампании и инициативи, насочени към намаляване на пластмасовите отпадъци.
  • Образовайте околните: Споделяйте информация за вредите от найлоновите торбички и насърчавайте приятели и семейство да използват устойчиви алтернативи.

Отбелязвайки Деня без найлонови торбички, можем да направим значителна стъпка към намаляване на пластмасовите отпадъци и опазване на околната среда. Присъединете се към нас и милиони хора по света в тази важна инициатива. Малките промени в ежедневието ни могат да доведат до големи положителни въздействия.

Нека заедно работим за по-чисто и устойчиво бъдеще!

Вижте още:

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес