Запознайте с Г-н Тоалетна: Човекът под номер 2 в света

Не за първи път споменаваме името на Джак Сим в наши статии, но поводът отново да припомним кой е той е ексцентричният документален филм Mr. Toilet: The World’s #2 Man с негово участие.

Ако гледате трейлъра на филма сигурно ще решите, че г-н Сим е човек, обсебен от тоалетни. В действителност той е един от най-големите активисти, борещи се за разрешаване на проблемите, произхождащи от глобалната санитарна криза. Роден е през 1957 г. в Сингапур, когато страната все още е доста бедна. Семейството му се сдобива с апартамент с тоалетна с тоалетно казанче едва през 1966 г. Както Джак споделя, новата придобивка го е накарала да се чувства богат.

Усетил дискомфорта от липсата на адекватни санитарни условия от първо лице, след развиването на успешен строителен бизнес, Джак решава да посвети остатъка от живота си на решаването на глобалните санитарни проблеми. През 2001 г. основава Световната Тоалетна Организация, а както е показано във филма, един от огромните успехи на неговата организация е признаването на 19-ти ноември за официален Световен ден на тоалетната от ООН 12 години по-късно. Така днес всички 193 страни членки на ООН празнуват деня, посветен на подобряването на санитарните условия в света.

Режисьорът на Mr. Toilet: The World’s #2 Man Лили Зепеда разкрива, че филмът е заснет в продължение на пет години, в които Джак Сим е развивал в десетки страни една от основните си инициативи „Чиста Индия“, която има за цел да осигури 6 милиона тоалетни на страната. Самият Джак споделя във филма, че ако проблемът с тоалетните бъде разрешен в Индия, то 60% от проблемите, произтичащи от глобалната санитарна криза в световен мащаб, ще бъдат решени.

Със своя заразителен персонаж и забавен подход Джак Сим успява да представи между шегите и шокиращата статистика, че 40% от световното население в момента няма достъп до адекватни санитарни условия, както и че проблемите с хигиената, произтичащи от изхождането на открито и необработването на отпадните води, причинява смъртта на милиони хора по света.

Трябва да признаем, че не са много хората, които биха приели прозвището „Г-н Тоалетна“, а още по-малко биха се разхождали с костюм на тоалетна навсякъде по света, за да повишат осведомеността на хората относно наболелите санитарни въпроси. Факт, обаче е, че основателят на Световната Тоалетна Организация се справя отлично с тази нелека задача вече близо 20 години.

Ако се питате защо се е преориентирал от успешния строителен бизнес, който е имал, и как успява да популяризира своите идеи, то вероятно най-добре ще разберете какъв човек е Джак Сим от неговите собствени думи: „Помислих си, че ако продължа да печеля още пари, това по някакъв начин ще бъде губеща дейност. Не обменяш нещо толкова скъпоценно като времето за нещо с толкова ниска стойност, каквато имат парите. Времето е единствената валута, която харчиш и не можеш да спестиш.“ и продължава „Начинът, по който оставам мотивиран, е като чувствам, че всеки ден е един ден по-малко, с който разполагам.“

Щастливи сме от факта, че един от сценаристите, както и един от асистент-редакторите на Mr. Toilet: The World’s #2 Man, са съответно българите Чавдар Георгиев и Людмил Казаков.

Пожелаваме успех на мисията, на която се е посветил Джак Сим, както и на филма, който беше представен на 8-ми ноември в Лос Анджелис и ще може да бъде видян и в Ню Йорк на 22-ри ноември.

Ще се радваме, ако Г-н Тоалетна стигне и до нашите ширини!

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес