Тоалетната – най-големият консуматор на вода в дома

Ако някога сте се чудили за какво използваме най-много вода в домовете си, то правилният отговор е тоалетната. Тя е „отговорна“ за приблизително 30 % от разхода на жизненоважния ресурс.

Според статистиката, консумацията на вода в домакинствата в европейските държави варира между 80 л дневно на човек в Литва и около 250 л на човек за ден в Испания. За България това количество е 102 л. Хората, живеещи в сухите зони в Африка, пък разполагат с едва 20 л дневно на човек, а за сравнение консумацията на един американец за ден е средно 300 л.

Има много начини, чрез които човек може да намали разхода на вода в дома си, а и паралелно с това да помогне на семейния бюджет. Предвид факта, че тоалетната е тази, която харчи най-много вода, идеята да замените старото казанче с двустепенно ново, никак не е лоша. У нас то разполага с икономичен бутон, освобождаващ 3 л вода, а пълният пуск е 6 л. Изчисленията сочат, че едно четиричленно семейство, което използва такъв модел двустепенна тоалетна, може да спести около 17 200 литра годишно.

В началото на ноември миналата година, Еврокомисията въведе еко маркировка на тоалетните и писоарите. С такава се сдобиват всички фирми производители, които спазват максималното ограничение за пускане на вода - 1 л за писоарите и  6 л за тоалетните.

Мобилните химически тоалетни, които EKOTOI предлага, са изцяло съобразени с опазването на водата. Техният резервоар използва само 19 л от ценния ресурс, което е достатъчно за 70 посещения. Със своите над 1 600 преносими тоалетни кабини, постоянно разположени на територията на страна, фирмата е спестила минимум 23 500 000 л вода през 2013 г. Това е приблизителното количество, необходимо за един ден за хората, живеещи в град Бургас, или за седмица на хората от град Разград, Силистра или Смолян.

Мобилните екотоалетни намират широко приложение на места, където липсва канализационна връзка, но те са и идеално средство за пестене на вода. Използвайки мобилни химически WC, не просто ще намалите разходите си, но и ще помогнете за опазването на големи количества чиста вода, до която 780 млн. хора по света нямат достъп.

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес