Отбелязваме Световния ден на околната среда с новата тоалетна кабина DIXI® GREEN

Световният ден на околната среда се чества ежегодно на 5-ти юни от 50 години насам и е най-голямата глобална платформа за обществена дейност в областта на околната среда, която се отбелязва от милиони хора по цял свят.  

Тази година Световният ден на околната среда преминава под надслов #BeatPlasticPollution и акцентира върху необходимостта от действие, защото: 

  •      Годишно в океаните се вливат около 11 милиона тона пластмасови отпадъци. До 2040 г. този брой може да се утрои. 
  •      Повече от 800 морски и крайбрежни видове са засегнати от това замърсяване чрез поглъщане, заплитане и други опасности. 
  •      Пластмасите са най-голямата, най-вредната и устойчива част от морските отпадъци, като съставляват най-малко 85 % от всички морски отпадъци. 
  •      Всяка година в света се произвеждат повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от нея е предназначена за еднократна употреба. По-малко от 10 % от тях се рециклират. 
  •      Годишно около 19-23 милиона тона попадат в езера, реки и морета. Това е приблизително теглото на 2 200 Айфелови кули, взети заедно. 
  •      Микропластмасата - малки пластмасови частици с диаметър до 5 мм - попада в храната, водата и въздуха. Изчислено е, че всеки човек на планетата консумира повече от 50 000 пластмасови частици годишно - и много повече, ако се вземе предвид вдишването им. 
  •      Изхвърлената или изгорена пластмаса за еднократна употреба вреди на човешкото здраве и биоразнообразието и замърсява всички екосистеми от планинските върхове до океанското дъно. 

При наличните научни данни и решения за справяне с проблема правителствата, компаниите и другите заинтересовани страни трябва да увеличат мащаба и да ускорят действията за решаване на тази криза. 

Горди сме, че EKOTOI е част от немския холдинг TOI TOI & DIXI, който си е поставил за цел да даде своя принос за подобряване на ситуацията в океаните и застава твърдо зад мотото “Да се преборим с пластмасовите отпадъци”. Как? Като работи с партньор, който събира изхвърлени риболовни мрежи, тралове и въжета директно от рибарите. След почистване и сортиране те се преработват във висококачествен композитен материал и се връщат в цикъла за производство на тоалетни кабини.  

Така се ражда новата кабина DIXI® GREEN, която се състои от 50% рециклиран материал, от който минимум 30% е изработен от рециклирани риболовни принадлежности. DIXI® GREEN разполага с мивка, снабдена с 35 л резервоар за чиста вода, дозатор за хартиени кърпи и сапун, а благодарение на ергономичния си дизайн намира широко приложение както за строителни обекти, така и за събития, временни и постоянни обекти.  

TOI TOI & DIXI непрекъснато оптимизира своите процеси, продукти и услуги по отношение на икономическата, социалната и екологичната устойчивост. Новата тоалетна кабина DIXI® GREEN е отличен пример за решение, което да допринесе за справяне с глобалната криза с пластмасовите отпадъци. Очаквайте DIXI® GREEN и в България!  

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес