Любопитни и интересни факти от Екотой за тоалетната хартия.

6 интересни и забавни факта за тоалетната хартия

Повечето хора по света използват тоалетната хартия всеки ден. Разбираемо не е тема, която обсъждаме често. Но ако се замислите е наистина интересна. Ето някои от най-необичайните и забавни факти за тоалетната хартия:

  1. Знаете ли кой е изобретил тоалетната хартия?

Е, китайците са изобретили тоалетната хартия и те са първите, които я използват в личните си хигиенни практики. Най-ранната записана употреба на хартия като тоалетна принадлежност идва от Китай през шести век след новата ера, но става много популярна от четиринадесети век, когато императорският двор на династията Минг е започнал да я произвежда.

През 1393 г. Съдът е разпоредил не по-малко от 720 000 листа тоалетна хартия да бъдат произведени, за да се запази чиста кралската седалка.

Император Хонг Ву е бил особено деликатен в навиците си и разпорежда 15 000 листа да бъдат направени особено меки и ароматизирани за лична употреба.

  1. Какво са използвали хората преди тоалетната хартия?

В миналото това много е зависело от социалния статус и географското разположение. Богатите хора са използвали вълна или мек и миещ се парцал. Древните римляни пък са използвали гъби закрепени за пръчки и напоени с вода. А най-лесният метод бил използването на трева, листа или слама.

В някои части на света ходенето до тоалетна се извършвало в най-близката река или поточе и хората са оставяли течението да отнесе отпадъците. Избърсването обаче се е извършвало с ръка. Ето защо в Индия и в някои части от Близкия Изток се счита за обидно да се яде или да се подава чиния с лявата ръка, защото се предполага, че това е ръката, която използвате в реката.

В някои европейски страни днес употребата на тоалетна хартия се счита за мръсно и нехигиенично. В тези страни честа практика е измиването със сапун и изплакването след това с биде.

  1. Колко хартия използва човек на ден?

Проучване, проведено от производителя на тоалетна хартия Charmin, показва, че средно човек използва 57 листа тоалетна хартия.

Това прави 399 листа седмично, 1996 месечно, 19 152 годишно и 1 532 160 ако живеете до 80-годишна възраст. Средно едно домакинство би използвало около 80 000 листа хартия годишно. И в тази бройка не влиза хартията, която употребяваме когато имаме хрема или кухненската хартия.

  1. Най-голямото руло тоалетна хартия

Най-голямата тоалетна ролка някога е направена от производителя Charmin и е висока 2.44 метра и има диаметър от около 3 метра. Ролката е направена, за да се отбележи Световният ден на тоалетна хартия (26 август) и е утвърдена от Световната академия на рекордите.

Гигантската тоалетна ролка е изработена от тоалетна хартия с 1 000 000 квадратни метра - това е еквивалент на 95 000 обикновени тоалетни рула!

  1. Сватбена рокля от тоалетна хартия?

Всъщност има стотици сватбени рокли изработени от тоалетна хартия и много от тях наистина са носени на реални сватби. Оказва се, че тоалетна хартия може да бъде много приспособим и еластичен материал със специални качества, които го правят интересно предизвикателство за шивачките. Има дори годишен конкурс в Ню Йорк за най-добрата сватбена рокля от тоалетна хартия. Наградата е голяма публичност за дизайнера и $ 2000.

В следващото видео група студенти работят по дизайн на сватбена рокля:

  1. Тоалетната хартия като забавление за котките

Предполагаме, че всеки, който има котка или някога е имал котка, ще бъде запознат с този случай.

Но за тези от вас, които не знаят, бъдете сигурни, че котките вярват, че тоалетната хартия е специална играчка, монтирана в банята, с която да си играят.

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес