Снимката е илюстративна и показва миене на ръце, като се използва за статия, която представя начини за пестене на вода у дома.

10 начина как да пестим вода у дома

Независимо дали поливаме растенията си, перем дрехите си, готвим или я пием – ние използваме водата в ежедневието си всеки ден.

Въпреки че привидно разполагаме с безкрайни запаси от нея, реалността ни опровергава - само 3% процента от водата на Земята е прясна, останалите 97% всъщност представляват солена вода.  

През идните 50 години се очаква населението на Земята да нарасне с още 40%, а съответно с това и потреблението на вода.

Ето защо в тази статия ви запознаваме с няколко лесни стъпки, с които да намалите консумацията на вода в ежедневието си и по този начин да бъдете промяната, която искате да видите в света.

1. Взимайте 5-минутен душ, вместо да пълните вана си, за която са необходими до 320 литра вода. За сравнение: за 5 минути, прекарани под душа, ще изразходите 3 пъти по-малко вода.

2. Когато си миете ръцете, спирайте водата, докато ги насапунисвате.

3. Не я оставяйте да тече и когато си миете зъбите. Това може да ви спести средно 18 литра вода на измиване.

4. Изхвърляйте ненужните хартиени отпадъци в коша, а не в тоалетната. Така ще намалите броят на пусканията на тоалетното казанче, което е най-големият консуматор на вода в дома.

5. Заменете старото си тоалетно казанче с ново двустепенно, подменете старите си душове с нови, по-икономични.

6. Използвайте пералнята и миялната за съдове само когато са достигнали максималния си капацитет.

7. Проверявайте дома си за възникнали течове. Една изгубена капка вода в секунда се равнява на около 23 литра вода на ден, изразходена напразно.

8. Ако обичате да пиете студена вода, то винаги имайте под ръка бутилка или кана в хладилника си вместо да изчаквате да се изстуди, когато пуснете кранчето. По този начин, всяка капка ще отива по предназначение.

9. Не размразявайте храната си, като използвате течаща вода. Вместо това я поставете в хладилник за няколко часа.

10. Използвайте повече мобилни химически тоалетни. Химическите тоалетни спестяват приблизително 473 млн. литра вода на ден и съответно 45 млрд. литра вода на година.

Във време, в което чистата вода все повече намалява, тези цифри са от голямо значение. Факт е, че хората, които предлагат мобилни тоалетни и тези, които ги използват, допринасят за опазването на водата, често без дори да си дават сметка за това.

От Екотой вече 20 години отговаряме на вашите нужди и ще продължаваме да го направим с нестихващ ентусиазъм.

Източник: https://www.psai.org/water-facts

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес