10 начина как да пестим вода у дома

В седмицата, когато честваме Световния ден на водата – 22 март, ще ви запознаем с няколко лесни стъпки, с които да намалите консумацията на вода в ежедневието си.

1. Взимайте 5-минутен душ, вместо да пълните ваната си, за която са необходими до 320 литра вода. За сравнение: за 5 минути, прекарани под душа, ще изразходите 3 пъти по-малко вода.

2. Когато си миете ръцете, спирайте водата, докато ги насапунисвате.

3. Не я оставяйте да тече и когато си миете зъбите. Това може да ви спести средно 18 литра вода на измиване.

4. Изхвърляйте ненужните хартиени отпадъци в коша, а не в тоалетната. Така ще намалите броят на пусканията на тоалетното казанче, което е най-големият консуматор на вода в дома.

5. Заменете старото си тоалетно казанче с ново двустепенно, подменете старите си душове с нови, по-икономични.

6. Използвайте пералнята и миялната за съдове само когато са достигнали максималния си капацитет.

7. Проверявайте дома си за възникнали течове. Една изгубена капка вода в секунда се равнява на около 23 литра вода на ден, изразходена напразно.

8. Ако обичате да пиете студена вода, то винаги имайте под ръка бутилка или кана в хладилника си вместо да изчаквате да се изстуди, когато пуснете кранчето. По този начин, всяка капка ще отива по предназначение.

9. Не размразявайте храната си, като използвате течаща вода. Вместо това я поставете в хладилник за няколко часа.

10. Използвайте повече мобилни химически тоалетни. Всяка една от тях пести средно по 74 880 литра питейна вода годишно!

Да пестим вода – всеки един от нас може да го направи! Има много начини, чрез които да съхраним този ценен ресурс и всички те зависят от нас! Не забравяйте, че 844 млн. души по света нямат достъп до чиста питейна вода и че всяка капка е от значение!

0700 50 350 0700 50 350 Запитване Запитване Адрес Адрес