Потребители

Forgotten password?

Празникът на Бургас с мобилно оборудване от EKOTOI

Началото на тържествено отбелязване на патронния празник на Бургас на Никулден е дадено през 1992 г., когато общинското ръководство на града обявява Св. Николай Чудотворец за покровител и защитник на Бургас и неговите жители.

Най-таченият светец по Черноморието се счита за покровител на моряците, рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите, на морските стихии, а също и за пазител на дома, имота, стоката и рода. Традициите повеляват на Никулден да се приготвя риба, чието тяло е покрито с люспи, като най-често това е шаран, считан за „слуга на Св. Никола“.

И тази година община Бургас осигури пунктове, на които се раздаваше традиционния за празника рибен курбан, приготвен по стара рибарска рецепта със съдействието на полевата кухня на Военноморска база – Бургас. EKOTOI отново се погрижи за обособяването на пунктовете и за санитарните удобства, като предостави мобилни огради и тоалетни на четирите пункта, разположени до Община Бургас, до СУ „Петко Росен“ в ж.к. „Меден Рудник“, на площад „Св. св. Кирил и Методий“ и на Магазия (до Морска гара).

Богатата програма включваше литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари, атрактивна изложба „Завръщане въ стария Бургасъ“, пресъздаваща автентичните атмосфера и дух в Бургас отпреди век, а импровизираното никулденско градче до Часовника и тази година се радваше на огромен брой посетители. За пети пореден път имениците в града имаха възможност да участват в т.нар. златна снимка на поколенията.

Гвоздеят в програмата безспорно беше запалването на празничната украса на Бургас и на 18-метровата коледна елха, заградена с мобилна ограда от EKOTOI. Концертът на площад „Тройката“ с водещи популярните актьори Мария Силвестър и Ники Станоев събра стотици бургазлии и гости на града. На сцената излязоха Графа, Тони Димитрова, младите таланти от НУМСИ „Панчо Владигеров“, ПФА „Странджа“, хор „Милка Стоева“, Клуб по спортни танци „Бургас 75“ и Бургаски духов оркестър.

EKOTOI отново имаше удоволствието да участва в организирането на празника на град Бургас - Никулден, като осигури необходимото мобилно оборудване за безпроблемното протичане на събитията на няколко локации в морския град. Празничната програма и тази година беше богата, разнообразна и много музикална.