Потребители

Forgotten password?

Иновации: Бил Гейтс за тоалетните

Някога замисляли ли сте се как липсата на хигиенни условия може да рефлектира върху здравето ни и защо населението има все по-голяма нужда от иновативно решение в борбата срещу този проблем?

Според проучвания повече от 2 милиарда души по света нямат достъп до базови санитарни съоръжения, които от своя страна могат да доведат до болести като холера, диария, хепатит А и т.н. Смята се, че около 10% от световното население консумира питейна вода, заразена с отпадъчна. Изчислено е също, че около 842 000 души загиват в следствие на лошите санитарни условия. Диарията е смятана за най-масовата болест, водеща до смъртни случаи, но при по-добра хигиена тази бройка би могла да бъде намалена с 361 000 души.

В този ред на мисли, американският бизнес магнат и основател на Microsoft Бил Гейтс  представи революционен модел тоалетна на изложението „Преобразената тоалетна“ (Reinvented Toilet Expo) в Пекин, Китай в края на изминалата година. Тоалетната на бъдещето не се нуждае от вода или канализация, а чрез използването на определени химикали тя успява да превърне човешките фекалии в тор. И това не е единственото ѝ предимство. Реализирането им на пазара ще спести разходите по изграждане на канализационни системи и пречиствателни станции, които до момента липсват в много региони.

Бил Гейтс споделя, че до момента цената на новите тоалетни системи е висока, но се очаква с времето иновативният продукт да поевтинее и да бъде достъпен до все повече хора. Като начало, Гейтс планува тези футуристични тоалетни да бъдат позиционирани главно в училища, апартаменти и обществени тоалетни. След известно време, когато хората се адаптират и разходът намалее, се очаква да бъдат поставени и на други места.

Защо Световният ден на тоалетната е толкова важен?