Потребители

Forgotten password?

EKOTOI по стъпките на Ботевата чета

Тази година се навършиха 143 години от героичния подвиг на българския поет, революционер и национален герой Христо Ботев. За 73-ти пореден път се проведе Националният туристически поход от Козлодуй до връх Околчица. В 120-километровия маршрут се включиха 1200 ученици и ръководители в 44 групи, както и 160 общественици, граждани и студенти. Най-възрастният участник бе на 83 години от София.

Тържествената церемония по изпращането на групите започна с изпълнение на стихотворението на Ботев – „На прощаване“ и рапорт от коменданта на Националния поход – Евгени Филипов. Походниците поднесоха венци и цветя пред паметника на поета-революционер. Състоя се също и митинг-заря в Ботевия парк край монумента.

EKOTOI се погрижи за санитарния комфорт, като осигури санитарно ремарке с мобилни тоалетни за всички шест локации, на които походниците нощуваха. (гр. Козлодуй, с. Софрониево, с. Борован, с. Баница, местност Речка, гр. Враца) На междинните четири фирмата предостави още душ контейнери, генератор за ток и телескопични мачти за мобилно осветление.

Походът продължи 6 дни и проследи славния и труден път на четата. Официалното му закриване беше на 2-ри юни, когато се състоя и всенародното поклонение на връх Околчица в памет на загиналите за свободата на България.